Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1979 με αποκλειστικό αντικείμενο την παραγωγή έντομο-ελκυστικών σκευασμάτων και έντομο-παγίδων από τον Γεώργιο Ν. Σταυράκη (Γεωπόνος–Χημικός & διδάκτωρ Εντομολογίας). Η ερευνητική του προϋπηρεσία, 25 ετών σε θέματα προστασίας της ελαιοπαραγωγής στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και στο πρόγραμμα FAO, σε συνδυασμό με τις αρχές της οικολογικής γεωργίας που τον διακατείχαν τον οδήγησαν στην αναζήτηση καινοτόμων οικολογικών λύσεων για την καταπολέμηση των Μυγών των Φρούτων και συγκεκριμένα για την καταπολέμηση του Δάκου της ελιάς και της Μύγας της Μεσογείου. Έπειτα από πολλά χρόνια έρευνας, παρατηρήσεων και πειραματισμού πεδίου, πραγματοποιήθηκε η δημιουργία αποτελεσματικών ήπιων μη τοξικών τροφικών ελκυστικών με εκλεκτική δράση κατά των εντόμων στόχων, ώστε να μειωθούν οι απώλειες των ωφέλιμων εντόμων και αρθρόποδων.

G.STAVRAKIS
wallpapers olives

Στόχος της επιχείρησης ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα ο συνδυασμός των ελκυστικών σκευασμάτων με εντομοκτόνα για δολωματικούς ψεκασμούς μόνο όταν αυτοί είναι απαραίτητοι, δηλαδή όταν ο πληθυσμός του εντόμου στην περιοχή βρισκέται σε έξαρση και απειλείται η συνολική παραγωγή.

Στην προστασίας της ελαιοπαραγωγής από τον Δάκο έχει επιστρατευθεί και δοκιμαστεί μέχρι σήμερα ένα εύρος μεθόδων, τεχνικών και εργαλείων με την παράλληλη χρήση όμως σχεδόν πάντα τοξικών ουσιών. Για να επιτευχθεί το ζητούμενο και εφικτό σήμερα «πρασίνισμα» της ελαιοπαραγωγής είναι απαραίτητη μια καθαρή τεχνολογία για την αντιμετώπιση του Δάκου χωρίς εντομοκτόνα. Για αυτόν τον λόγο η επιχείρηση εστίασε στην δημιουργία του συστήματος ΕΛΚΩΦΟΝ το οποίο βασίζεται στο έντομο-ελκυστικό που ελκύει το έντομο και στην εντομό-παγίδα που το παγιδεύει και οδήγει τελικά στην θανάτωση του (Attract and kill).

slide0006_image006
slide0006_image008
slide0006_image007

Από το 1996 εώς και σήμερα, o υιός του, Νικόλαος Γ. Σταυράκης (διδάκτωρ Xημικός του ΑΠΘ) έχει την διεύθυνση και ευθύνη της επιχείρησης.

Το 2009, η ΦΥΤΟΦΥΛ πέτυχε ως καταχωρητής την έγκριση των δραστικών ουσιών των σκευασμάτων της σύμφωνα με τον κανονισμό EC 1107/2009 για να γίνει εφικτή η αδειοδότηση τους στις ενδιαφερόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ανανέωση του 2024, οι δύο δραστικές ουσίες χαρακτηρίστηκαν ως χαμηλού κινδύνου και η εγκρισή παρατάθηκε έως το 2039. Τα προϊόντα της είναι αδειοδοτημένα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

7TH OLIVE FESTIVAL 4
P1010739
Κύλιση στην κορυφή